Meubelen Webshop

Alles voor je interieur

Door - Tom Cosyns

De voordelen van LED verlichting

Steeds meer mensen stappen over naar ledverlichting en dat is niets voor niets. Er zijn namelijk een hoop voordelen aan verbonden, zo is het niet alleen duurzamer maar ook goedkoper. Als u nog niet overtuigd bent van de gemakken van ledverlichting, dan bespreken we graag alle voordelen met u.

Lager energieverbruik

Een groot voordeel van ledverlichting is dat het minder stroom verbruikt, zo verbruikt het tot maar liefst 85 procent minder energie. Op deze manier kunt u uw energie voor leukere dingen gebruiken zoals een film kijken of een gokje wagen in een online casino. Het lage stroomverbruik zorgt ervoor dat deze verlichting duurzamer is dan bijvoorbeeld halogeenlampen. Zo is een ledlamp maar liefst tien keer zuiniger dan een halogeenlamp, dit is een fors verschil. Door een enkele halogeenlamp met een ledlamp te vervangen, kunt u al een paar tientjes per jaar besparen.

Direct licht

Zodra u een ledlamp aan zet, zal deze gelijk licht geven in tegenstelling tot traditionele verlichting die vaak nog even moet opstarten. Denk maar aan een halogeenlamp, wanneer u deze aanzet zal hij geleidelijk aan sterker licht geven. Een ledlamp heeft dit probleem niet en zal direct branden.

Voor diverse doeleinden te gebruiken

Ledverlichting is uiteraard te gebruiken voor uw gewone lampen, maar ook voor uw spots. Daarnaast kunnen ledlampen ook voor apparaten zoals een afstandsbediening gebruikt worden. Ledverlichting wordt ook steeds vaker gebruikt voor verkeerslichten. De reden waarom ledverlichting voor veel verschillende doeleinden te gebruiken is, is omdat de lichtbron heel compact is.

Geeft minder warmte af

Een ander voordeel van led verlichting is dat het minder warmte afgeeft dan traditionele verlichting. U zult zien dat als uw ledlamp al een poosje aanstaat, de lamp bijna niet warm wordt. Dit zorgt ervoor dat ledverlichting een stuk veiliger is, het vermindert de kans op brand. Bovendien zult u uw vingers niet aan de lamp verbranden. Daarnaast werken ledlampen op een lage gelijkspanning waardoor er minder kans is op elektrocutie.

Gaat langer mee

Ledlampen hebben een langere levensduur waardoor u er langer plezier van zult hebben. Een ledlamp gaat gemiddeld 30.000 tot 50.000 branduren mee, wat omgerekend kan worden naar een levensduur van vijf tot twintig jaar. Wist u dat deze levensduur maar liefst tien keer hoger is dan die van een halogeenlamp? Daarnaast gaat ledverlichting tot vijf keer langer mee dan een spaarlamp en maar liefst 50 keer langer dan een gloeilamp. Hoe u het ook bekijkt, een ledlamp heeft in verre de beste levensduur van alle opties op de markt.

Geen last van UV-straling

Veel mensen weten niet dat traditionele verlichting UV-straling afgeeft, oftewel ultraviolette straling. In principe is UV-straling niet schadelijk, maar het kan op den duur wel de kwaliteit van kunst bijvoorbeeld verminderen. Om deze reden kiest men in musea tegenwoordig liever voor ledlampen om schilderijen en andere kunstwerken te belichten. Door het ontbreken van UV-straling is er namelijk minder kans op het verbleken van kleuren.

Voor de groene toekomst

Zoals we al besproken hebben heeft ledverlichting een langere levensduur en het energieverbruik is lager. Deze twee zaken alleen al zorgen ervoor dat ledverlichting een betere keuze is voor het milieu. Echter is er nog een reden waarom u beter voor ledlampen kunt kiezen, ze zijn namelijk gemakkelijkere te recyclen dan traditionele verlichting. U kunt ledlampen die niet meer werken gewoon bij het huisafval stoppen terwijl traditionele verlichting bij het chemisch afval hoort. Door voor ledlampen te kiezen zorgt u dus voor minder chemisch afval met als gevolg minder CO2 uitstoot. Verder is een ledlamp voor een groot gedeelte recyclebaar, wat ook heel fijn is voor het milieu.

Kunnen tegen een stootje

Ten slotte kunnen ledlampen best tegen een stootje, ze zijn namelijk schokbestendig, waterbestendig en ze kunnen tegen trillingen. Daarnaast kan ledverlichting zelfs bij een hele koele temperatuur van -40 graden nog gebruikt worden.